Konspirasjonsteori: Hva kom først – kråka eller egget?

Hei!

Ja nå er det lenge siden jeg har vlogget! Siden sist så har jeg blablabla, men dette er jo egentlig ikke interessant. Okay, _litt_ interessant er det kanskje at jeg har vært på, ikke én, ikke tre, men to Kaizers-konserter. Konsert(v)logg kommer kanskje etter hvert, jeg får se hva jeg makter. Mens vi likevel er inne på dette med musikk så må det jo nevnes at to av mine favorittband, Ocean Colour Scene og The Sunshine Underground kom ut med nye plater i begynnelsen av februari (ingen av nevnte album er tilgjengelig på Stofipy ennå, så sjøp å løp!) Og dette med TSU penser meg inn på det jeg egentlig skulle skrive om. For:

I høst kom TSU med en ltd ed-EP kalt “Everything, Right Now”, og i den forbindelse ba de fansen om å bidra med artwork: En skulle sende inn sin tolkning av temaet “Your Love, Your Hopes, Your Fears”, så ville bandet velge ut dem de likte best, og legge disse bildene/tegningene ved EP-en. Det var jo mange fine bilder der, men spesielt ett bet jeg meg ekstra godt merke i; det var som om jeg hadde sett det før…

(Når det gjelder publiseringsrettigheter, så skulle vel dette glatt gå under “allmenn interesse”.)

Her har vi først fanarten, tegnet av Andy Matthews:

Og så tar vi en titt på plateomslaget til Spellemann-nominerte Kråkesølv, tegnet av Bernt Dyrstad, fra deres debutplate, også den gitt ut i fjor høst:

Ord blir overflødige. Særlig plasseringen av det røde hjertet er særdeles påfallende. Legg også merke til hvordan et par av grenene på Matthews’ tre gir en egen trådnøstingillusjon.

Dette reiser jo så klart en hel rekke spørsmål:
- Hvordan kan to så påfallende like plateomslag/innslag gis ut i løpet av så kort tid, på to så vidt forskjellige plasser?
- Er Andy Matthews og Bernt Dyrstad en og samme person, eller er de bare eneggede tvillinger som ble skilt ved fødselen?
- Hvor mange Spellemenn kommer Kråkesølv til å stikke av med?
- Hva er uansett greia med hjerter som flyr litt til venstre over trær?

Jeg lar disse spørsmålene sveve litt inntil videre, kaster hansken, og lar konspirasjonsteoretikerne der ute få pønske ut noe jævelskap. Husk at alt som kan lenkes til Obama er bra og gir cred.

Over: Snedig collage som egentlig bare er laget for å få en jævlig kul thumbnail på Fjøsbook.

Ps! Kråkesølv spiller på Kvarteret 27. februar, og på NHH 10. mars. Dette burde interessere bergenserne der ute.
Pps! The Sunshine Underground spiller spilte på Koko 18. februar. Dette burde ha interessert londonerne der ute.

13 thoughts on “Konspirasjonsteori: Hva kom først – kråka eller egget?

 1. Magnus Post author

  Godt å se at det ikke bare er jeg som reagerer på likheten. Trodde et øyeblikk jeg holdt på å bli hauvtoillat.

  Så hva har kråker og svevende hjerter til felles med britiske undergrunnsband, bortsett fra de svevende hjertene, så klart? Føler ikke vi nærmer oss et svar, her…

  Reply
 2. Tina Tøftum

  s.v: Jeg hater disse “fin blogg sjekk min” kommentarene! Er det noen som virkelig kan provosere meg på rett dag er det idioter som legger igjen det i kommentarfeltet. Jeg har skrevet innlegg om det før og faktisk, men det ser ikke ut til at det glir inn, merkelig nok=P

  Jeg har skrevet i innlegget mitt at jeg liker både, dagbok bloggere som IKKE skriver hva slags farge det er på sokkene deres, med litt blanding av mote og meninger, og jeg har skrevet at bra sex blogger er til å dø av! (På en posetiv måte da) Så da har du vell de bloggene jeg liker å lese, men desverre finnes det ikke så mange av de der ute;)

  Reply
 3. Magnus Post author

  #4 Ida

  Du mener som i “krakan søker makan”?

  #5 Tina Tøftum

  Jo jo, vel og bra, men dette har vel ikke noe med Kråkesølv eller TSU å gjøre?

  Reply
 4. Daniel

  Dette er åpenbart bare et resultat av at pappeskeindustrien bedriver heftig lobbyvirksomhet mot platecoverdesignere. For den aller største likheten her er jo at begge omslagene er designet med pappbakgrunn. Fargeforskjellen er der for å indikere mangfoldet innen papp, og de tilsynelatende døde, nakne trærne minner oss på at vi ikke trenger nesten døde, nakne trær men at de gjør seg bedre på en cellulosefabrikk. Resten er overlatt til kunstnerne, så det med hjertene var bare en usannsynlig – men like fullt mulig – tilfeldighet.

  Beklager, Obama hadde ingenting med dette å gjøre.

  Reply
 5. Daniel

  Og jeg var visst så kul at jeg ikke gadd å skrive inn hjemmeside i kommentarfeltet. Med vilje selvfølgelig.

  Reply
 6. Truls Ulrik Lillevoll-Larsen

  Om det er verdt å bli målløs over likheten kan diskuteres, men å manipulere inn navn og nummer på forsida av coveret blir bare dumt :)

  Reply
 7. Magnus Post author

  #7/8 Daniel

  Det er vel en del av de derre hippie-rød-tråd-greiene til Staten, der du skal kunne følge et produkt bakover til opprinnelsen. Bra de husket å ta bilde av treet før de hogde det ned og laget plateomslag av det, i det minste.

  Ikke Obama, sier du? Vel, Lars Peder Brekk holder i massevis for meg.

  #9 Truls Ulrik

  Jeg må få protestere! Jeg har simpelthen laget en collage av _hele_ plateomslaget, ikke bare forsiden, altså. At det ser ut som om navn og e-post er manipulert inn er… utelukkende en tilfeldighet.

  Reply
 8. Leon Johannessen

  Altså, jeg må si meg enig med Truls Ulrik. Det er skittent å KUN manipulere inn byline på forsiden av coveret. Først og fremst fordi det framstiller det som om Bernt tar mer cred enn han gjør, men også fordi det gjør covere likere (bylinen har – noe av – det samme uttrykket som teksten under treet til Andy Matthews). Hvis noen er interessert i å se originalfilene til coveret, så ligger det her http://bit.ly/axFYtw

  Jeg ser definitivt likhetstrekk, og kan ikke svare sikkert på om Bernt har studert dette treet med lupe under tegneprosessen, men jeg har mine tvil. Greit, det er et tre på begge coverne, men konseptene er ganske forskjellige; den eneste direkte likehten er i grunn det røde hjertet.

  Når det er sagt var Bernt veldig lite involvert i valget av rødt hjerte på opptrykket av plata – i førsteopplaget er treet preget utover og hjertet i sølvfolie – det var det jeg som sto for. Valget av papp var også ikke Bernts valg alene. Jeg sverger på tro og ære at jeg aldri har sett Andy Matthews tegning tidligere.

  Misforstå meg rett, jeg synes både likheten og deler av innlegget ditt er morsomt – jeg blir automatisk snurt når tabloide janteoverskrifter kommer svevende i bloggosfæren. ; )

  –Leon

  Reply
 9. Magnus Post author

  #11 Leon

  Greit, jeg legger meg langflat for kritikken, bukker og skraper, og sånn der. Det var virkelig ikke meningen å stille herr Dyrstad i et dårlig lys. Du får hilse ham og si at jeg spanter kaffe ved neste korsvei.

  Liker godt din nonchalante “Greit, det er et tre”-bemerkning. Jeg føler jo sjøl at det treet er en ganske essensiell del av coveret som sådan. Husk også at jeg ikke ser på bildene med grafisk designer-briller, men gjennom en legmanns øyne (riktignok med designerbriller, men det er på siden av poenget).

  Nå skjønner jeg etter hvert at du er litt snurt for mer enn tabloide jante(?)overskrifter, men tro meg når jeg sier at jeg ikke med overlegg valgte å overse ditt bidrag til valg av rødt hjerte og valg av papp. Hadde jeg visst det jeg vet i dag, ville jeg manipulert inn ditt navn der også. :)

  Takk for innspill! Jeg liker å få kjeft, så ikke føl at du må legge bånd på følelsene når jeg begår slike uretter som her. Nesten like mye urett som da helt mediokre Donkeyboy snøt Kråkesølv for prisen de skulle hatt i går. Vel vel.

  Reply
 10. Leon Johannessen

  «Hadde jeg visst det jeg vet i dag, ville jeg manipulert inn ditt navn der også.»

  Made my day – alt jeg ville høre! :D

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>